måndag 22 mars 2010

Tromsøbrua

Bron framför brukar bli tydlig först när den bakom är bränd. Det händer att jag själv bränner den.

Den är osannolikt, oroväckande spenslig i konstruktionen, den välver sig högt över det svartgröna vattnet, nära nollgradigt också nu på försommaren. Spänd som en pilbåge tar den spjärn mellan ön och fastlandssidan.
Tromsøya skjuter rygg upp ur havet, med blicken vänd inåt och nedåt, mot köld, mörker och urberg. Har med uråldrig, geologisk envishet hållit avståndet till fastlandet sen långt innan den struntviktiga människoparentesens början. Den tunna brobågen som ser ut att skjuta ifrån, utåt havet, är vårt nervösa konstaterande av ett faktum som inte bryr sig om oss ett enda dugg.

Mitt besök är kortvarigt, Ishavskatedralen måste ses. Den skär sig fram ur bergssidan, ett bländvitt, uppåtriktat yxhugg. Våra strövtåg har fört oss långt från huset på ökrönet, och går vi tillbaka och hämtar bilen hinner vi inte till mässan. Vi tvekar; åskvädret har stått och vägt mellan tanke och handling hela morgonen, med glesa, tunga droppar och plötsliga vindkast. Dessutom är jag höjdrädd, eller har varit. Vem vet, kanske är det annorlunda nu.

Katedralen lyser solvit och nära över sundet, och om åskan inte kommit till skott än kan den nog vänta en stund till. Jag bestämmer mig för att bilbron är bränd och vi bestämmer oss för gångbron. Den är smal, men har höga, stadiga räcken med långa, revbenslikt inåtkrökta ribbor längst upp. For å avstyre selvmord, upplyser min väninna muntert. Jag, som inte minns när jag sist var så angelägen om min överlevnad, ler tunt och klamrar mig stadigare vid räcket.

Vindstyrkan tilltar med höjden över havet, och när vi är nära brons vändpunkt har vädret bestämt sig, åska får det bli. Vi gör det vi kan, klamrar vidare, steg för steg, bortkomna insekter. Havet fradgar i grönt och vitt, och hisnande långt under oss passerar ett sträck av stora vita fåglar, dansande mot stormbyarna. Jag kniper ihop ögonen, längtar bakåt, håller fast med insektsfingrarna. Fortsätter.

Ovädret följer oss hela vägen, vi tumlar andfådda in i orgelbruset. Med droppande kläder förblir vi stående längst bak i salen, ett schakt av is och grått ljus. Lagom till den sista psalmen har vi hämtat andan. Se solens skjønne lys og prakt.

Utmaning: Skriv om en bro

7 kommentarer:

Lillemor sa...

O. Jag skulle själv gärna åka dit, tänker jag nu. Trots att jag också skulle få insektsfingrar;-) Gillar inledningen om dom brända broarna.

marie ettanbo sa...

Tyckte om berättelsen

Genyvy sa...

Åhh, vilken fin och levande beskrivning av både bro och ö! Jättevackert och så målande och dramatiskt på något sätt med åskvädret.

marmoria sa...

Ett hugg i bröstet - om jag hade handlat annorlunda skulle jag själv ha varit där. Du gör det åtråvärt. Gillar andra stycket bäst. Någonstans därefter någon skavank i rytmen men jeg liker stilen din.

Y sa...

"Bron framför brukar bli tydlig först när den bakom är bränd. Det händer att jag själv bränner den." Vilken inledning!
Och sedan är resten helt enkelt gudomligt vackert. Jag som har svindel men lyckades vandra över en gungande hängbro över Vindelälven i somras ler stort åt "längtar bakåt". Och älskar "Jag, som inte minns när jag sist var så angelägen om min överlevnad" bl.a. Detta är, tycker jag, en så fin berättelse, på ett så fint språk. Och jag blir glad av att läsa, önskar jag kunde det du kan, tänker att jag lär av att läsa alla dessa texter. Wow!

http://tittelina.blogspot.com sa...

Spännande och intressant! Gillade som vanligt dina formuleringar skarpt!

Anonym sa...

Fantastiska starka miljöbeskrivningar av bron, havet, klipporna. Tyckte otroligt mkt om särskilt första, andra styckena.

Tack för din fina kommentar igår, kul att du tyckte om. SKREV och förstod nog SJÄLV den främst från magkänslan :-) Maken förstod igenting :-) Tur att upplevelsen av texter är så subjektiv och kan väcka så olika saker i olika personer.