fredag 26 mars 2010

Klicka på OK

Coop Nära. Coop jättejättenära.

De vill väldigt gärna få komma ännu längre in i mitt liv. I min plånbok är de redan, men det är som om det inte riktigt var nog. De vill djupare.

Med mitt yrke borde jag veta bättre, jag om någon. Men fan, vem är perfekt. Man vill ju vinna nåt på cirkusen, om man nu inte har nåt annat val än att vara med. Även om det bara är popcorn.

Så där går jag snällt med min plastkorg som ett får i fållan, längs hyllorna, genom "pester power"-zoonen bort mot "skäm bort dig själv"-upplägget (veckotidningar, doftljus och choklad i självklar svit), slår det mig att jag inte kan vinna, inte i längden. Det är en win-win. För dem.

Och för mig finns ju alltid doftljusen, på medlemserbjudande denna vecka dessutom.

Rätt djupt in i mig har de ju faktiskt kommit redan.
De vet hur ofta jag köper schampo. Vilken storlek på tampongerna. Hur stor andel kravmärkt. Hur det nya årets saltåbröd och torkade frukt avlösts av svampiga polarkakor och mars-bars. Måndagens glåmiga tröstköp, fredagens råvaruorgier. Hur ofta, hur mycket, och vid vilka tider.

- Kom hit och kolla, det kom upp en dialogruta här på henne. Överför till deppsingelregister? JA / CANCEL / REMIND ME LATER / - MER INFO.

- OK, det är första gången för dig, eller hur? Jag ska visa dig. Du klickar längst till höger. Beslutsgrund: Tre månader av extremvärden på frysmiddagar, skumbad och konfektyr. Och om du klickar SKICKA nu, så går dehär uppgifterna direkt till en särskild grupp bland våra samarbetspartners som jobbar med sånt. Du vet, dejtingsajter, terapeuter, hudvård, hela "you're worth it"-kitet. Ja visst är det otroligt...

Om kunderna vet? Jomen bra, vi tar den biten nu också, rätt vad det är får du frågan. På dendär ansökan om medlemskortet, på baksidan, i tredje spalten typ två tredjedelar ner... ja, det är inte så lätt, men det är ju en massa text som ska in, så det blir lite pyttigt... men där står i alla fall detdär om "jag godkänner att", klart och tydligt, det skriver dom ju under på när dom skriver under, och "tredje part".

Okej, vi tar denhär tjejen som exempel. Säg att du klickar SKICKA nu. Och så imorgon när hon öppnar sin mejl kommer det till exempel upp annonser om kbt, chokladabonnemang, pilateskurs och spikmatta och you name it. Svisch, bara, innan hon vet ordet av sitter hon på kramadigsjälv-kurs, bara för att du klickar där. Ja, jag vet, det är en jävla häftig känsla. Man syns inte,hon vet inte, och ändå... första gången för mig var det nästan som...
Men kolla, vilken guldkalv. Snittar två pocketar i veckan sen nyår. Stackars brud. Henne kan vi kränga till bokklubbarna också. Visst, här till vänster kan du få ner en meny med andra sändlistor. Kör hårt bara. Våga, var lite kreativ!
Jadå, du får köra själv nu, jag lämnar dig, dethär går ju jättebra. Om du vill kolla nåt mer innan du bestämmer dig klickar du bara på "kundprofil". Kan vara bra att kolla runt lite bara för att lära sig.
.....

-Du... Alltså.. Kan du komma hit igen ett tag. Vet inte om jag gjorde nåt fel, det kom upp en ruta igen och jag får inte bort den och den blinkar rött, kolla. Vad gjorde jag?

- Å fy fan. Men du det var skitbra, så får du se det också. Den kollar av mot Facebook också, och vissa yrken... här, kolla: Journalist. Och inte vilken som helst heller. Integritetfrågor. Klicka här så ser du.. archive, ja. "FRA- en baggis". Fan, den har jag hört om. Hon skriver att hela FRA-debatten blåstes upp av näringslivet. Ja, för att avleda uppmärksamheten från konsumentintegritetsdebatten. Jo, men det var ju på gång ett tag, om Google och medlemskort och register och allt det där. Sånthär.

Du, vi låter henne vara tror jag. Hon skulle nog märka om... Gå ur hela detdär, klicka på krysset. Bra.

Och så högerklickar du vid namnet och väljer "lås för redigering?". Och bekräfta.
Bra. Puh. Svettigt nära..

Och så välj "stäng kund". Nej förresten, jag ska visa dig en grej till först. Vi ska slänga åt henne lite extra bonuspoäng. Ja kolla på bilden här, hon ser ju inte glad ut, eller vad säger du. Kan inte vara kul att vara så arg jämt. Och dumpad dessutom.
Äsch, jag har bara en sån dag idag. Jag vet inte, hon är ju faktiskt ändå... du vet, kund. Nej, jag vet inte, ibland bara känns det sådär. Och då ska man gå på det, tycker jag.

-Ursäkta, får man komma förbi.. tack.
Rycker till, vänder min säkerligen glasartade blick från kattmaten, ler ursäktande.
Måste ta tag i dendär artikeln. Eller om det kan bli en pjäs. Komisk.
Sätta igång, få den skriven. För att få ut den ur huvudet, om inte annat.

Bara torsdag. Ingen mars-bar.
Ja, jag ska. Nu ikväll är det dags. Fullkorn.

Utmaning: Skriv om ett medlemskort

2 kommentarer:

Y sa...

Haha, jag som använder mitt coopkort nästn dagligen. Borde man skrota? Ser det hela framför mig och kan inte hjälpa att jag blir fnissig. Tänk om man hamnar på en kramadigsjälvkurs rätt som det är ;) Bra text såklart!

marmoria sa...

Wow. Fnissig och störd. Huva.